среда, 28. април 2010.

субота, 24. април 2010.

PROVOD

Novootvorena diskoteka „Elephant“ u Beranama je najveća diskoteka na sjeveru Crne Gore,a pored nje postoji jos veliki broj kafica:EVROPA,FILI,EQINOX,CLOCK…….. koji nude vrhunski provod. Kafe bar EVROPA je najbolje i najpopularnije mjesto za izlazak i druzenje u Beranama. Vrhunski enterijer, udobnost, pristupacne cijene i ekstra usluga doprinose da je ovaj kafic vec postao kultno mjesto grada.


Berane je jedini grad u Crnoj Gori i sire gdje je korzo i danju i nocu posjeceno,kafici koji su uvijek puni,ljudi koji vole druzenje...!!!
Ko jednom dodje u posjetu Beranama,uvijek ce se njemu vracati!

Grad koji ima DUSU!!!


UGOSTITELJSTVO




Sljedeci restorani pripremaju izvrsne NACIONALNE SPECIJALITETE:
1)Restoran ”DVA JELENA”
2)Restoran “ETNA”
3)Restoran “SJELAND.....

субота, 17. април 2010.

AERODROM

Aerodrom u Beranama je jedini aerodrom u sjevernom dijelu CG gde se razmjestene 7 opstina PSS je jos uvjek u dobrom stanju duzine 1900 m sirine 45m sa dvije travnate piste sa strane, koje su uglavnom koristene za obuke sa velikim brojem sletanja (manje habanje guma i ublazavanja traverze na sletanju). Pista je idealno ravna bez pregiba i ima izuzetno dobro uradjenu drenazu (sloj dubine 15m naizmenicog sljunka i pijeska) sa odlivima. Sva ostala nfrastruktura nazalost je totalno razrusena.

Medjutim nadajmo se da ce ipak zelja oko obnavljanja aerodroma materijalizovati i da ce na tom aerodromu izuzetno bogate letacke tradicije opet letjeti snazne letjelice...
Preduslov za razvoj je da turizam i dalje cveta. Osim toga zbog lose putne infrastrukture U CG dovoljno je organizovati prelet sa primorja do sjevernog dijela gdje su planinski turisticki centri i na taj nacin povezati sjeverni i juzni dio CG. U porastu je interesovanje za planinskim turizmom i zar nije jednostavnije sjesti u jedan DHC-6 i od Tivta do Berana ili Zabaljaka doletjeti za 15 minuta na rafting, nego se voziti po liticama do Durmitora citavih 5 sati.

Takodje postoji jedan veliki broj iseljenika sa podrucja sjeverne CG koji zive u inostranstvu koji u ljetnjoj sezoni i za praznicnom periodu posjecuje svoj rodni kraj i za njih bi takodje bila velika olaksica. Sto bi rekli na CNN-u "This just came in".
(Nezvanicno naravno)
Postoji plan za ozivljavanje beranskog aerodroma i produzenje piste da bi mogao da primi i malo vece avione. Navodno se pojavilo cak i nekoliko investitora. Jedini probem onda ostaju kuce koje su u medjuvremenu sagradjene u neposrednoj blizini piste.

Mozda ipak ima nade...

AERODROM



субота, 10. април 2010.




HOTELI

Otvoren hotel "Il Sole" u Beranama

Dugogodišnja ''hotelijerska kriza'' u Beranama okončana je otvaranjem ekskluzivnog hotela ''Il Sole'' (4 zvjezdice), prvog ugostiteljskog objekta značajnijih kapaciteta od kada je propala privatizacija ovdašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća i zatvoreni neki najznačajniji i najveći ugostiteljski objekti.
Kapacitet ovog novog beranskog hotela je 56 kreveta u svim vrstama soba, a hotel raspolaže i drugim pratećim sadržajima, neophodnim za ugodan boravak gostiju i kongresni turizam. Moderna biznis sala ima 40 mjesta i u njoj je već organizovano nekoliko naučnih skupova i seminara. Hotel ima i teretanu, saunu, prostoriju za masažu, uslužni servis i zatvoreni parking .Berane je već pet godina bez hotela značajnijih kapaciteta i sva hotelijerska ponuda bila je svedena na dva lijepa ali mala privatna hotela sa po desetak-petnaest kreveta.
Prvi put poslije mnogo godina u Beranama se odmaraju neke sportske ekipe, organizuju seminari i kongresi. Hotel je dobro pozicioniran, jer se nalazi samo 500 metara od centra grada i blizu je svih značajnijih gradskih znamenitosti.




Hotel Berane nalazi se u Beranima na samoj obali reke Lim. Raspolaže smeštajnim kapacitetom od 70 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, restoranom, salonima, aperitiv barom, TV salom i kafanom.
Hotel se nalazi u najužem poslovnom i kulturnom centru grada na putu od autobuske stanice prema šetalištu, u ulici Mitropolita Pajsija bb. Kategorisan je sa 3 zvezdice. Idealan je za boravak, jer se nalazi u neposrednoj blizini svih najvažnijih i najatraktivnijih turističkih i poslovnih znamenitosti. Sobe su ure?ene i opremljene za odmor i relaksaciju, kako za poslovne ljude tako i za turiste. Lokacija hotela omogućava odličnu povezanost sa svim dijelovima grada. Restoran, sala za sastanke, parking sa video nadzorom, svakako su preporuka korisnicima naših usluga.

U hotelu “S” vas očekuju komfor i ljubazno osoblje, koje će vaš boravak u Beranama učiniti prijatnijim. U prijatnom ambijentu našeg restorana možete se ugostiti svim vrstama jela, a preporučujemo jela iz nacionalne kuhinje.

Možete doći na dnevni odmor ili noćenje. Vaši prijatelji su naši dragi gosti. Ako ste stranac pomoći ćemo vam da završite posao i prona?ete sve što vam je potrebno u našem gradu i zemlji.

--BERANE--

Na severoistočnom delu Crne Gore u gornjem slivu Lima, između planina Bjelasice, Smiljevice, Turjaka i Mokre planine nalazi se raskošna lepotom prirode i vrednim kulturno istorijskim spomenicima dolina, na preko 600 metara nadmorske visine, u kojoj se razvija opština Berane. Prostire se na površini od 717 kvadratnih kilometara. Najviša tačka u opštini je vrh Crna glava koji doseže nadmorsku visinu od 2.139 metara.
Postoje materijalni dokazi da čovek prebiva na ovim prostorima od praistorijskih vremena. U toku prohujalih milenijuma smenjivali su je razne kulture, od starčevačke, vinčanske, ilirske, keltske, rimske, preko vizantijske slovenske i orijentalne, do moderne evropske dvadesteprvog stoleća. Polimski muzej u Beranama poseduje prekrasne eksponate koji svedoče o svim ovim epohama. Slovenska plemena naselila su ove krajeve u VI i VII veku.
Na mestu gde se danas nalazi, do 1862. godine nije bilo ni jedne kuće. Tada je, posle bitke na Rudešu, za potrebe turske vojske podignuto vojno uporište. Samo naselje se sporo širilo jer se pravoslavni živalj nerado odlučivao da podiže kuće pored turskog logora.
Turci su na Jasikovcu izgradili utvrđenje, most na Limu, a zatim vojne kasarne na njegovoj levoj obali gde je danas Opšta bolnica. Na Prosinama, ispod Jasikovca izgradili su „hareme“ – stanove za oficire i službenike, po čemu je ovaj deo grada dobio ime. U početku to je bilo vojničko naselje i naselje za porodice vojnih časnika.
Varoš počinje da privlači poslovne ljude i brzo se širi. Pored vojničkog naselja niču hanovi, krčme, zanatske radionice i trgovačke radnje. Tokom minulih vekova Gornje Polimlje više puta je menjalo ime. U srednjem veku zvalo se Budimljanska župa a od 1957. godine javlja se ime Has koje postepeno potiskuje raniji naziv. Sredinom XIX veka, Berane i njegova bliža okolina počinju se zvati – Beranska nahija. Samo Berane dobilo je ime po Beran-selu, obližnjem naselju koje je danas uraslo u gradsko jezgro.
U znak sećanja na revolucionara Ivana Milutinovuća, 21. jula 1949. godine, doneta je odluka da se grad zove Ivangrad a posle referenduma građanja u novembru 1991. godine vraćeno je staro ime Berane.
Pre Drugog svetskog rata, Berane su imale 3500 stanovika. Prema popisu iz 1961. godine, u gradu je živelo 6969 stanovnika. Populacioni bum posledica je industrijalizacije i privrednog razvoja. Nagli razvitak Berana doveo je ovu varošicu do modernog, savremenog, a rekli bismo i do najlepšeg grada na severu Crne Gore.
Prema popisu iz 2003. godine, beranska opština imala je 40.880 stanovnika u 66 naselja od kojih je samo jedno – Berane – gradskog karaktera. Berane je sa svih strana okruzeno planinskim visoravnima. Na ovim prostorima smenjivale su se civilizacije, koje su zasobom ostavile bogato kulturno nasledje. Ipak, Berane kao grad utvrdili su Turci 1862, a u sastav Crne Gore ulazi 1912. Berane je mlad grad. Njegove su ulice prostrane, a krase ga trgovi i parkovi. Nadomak grada nalazi se ski - lift koji vodi do skijalista na Skrivenoj i Smiljevici. Grad je orjentisan ka zimskom turizmu, ali veliki broj arheoloskih nalazista cine ga privlacnim i za ovakav vid turisticke ponude. Manastir Djurdjevi stupovi, gde je Sveti Sava osnovao jednu od prvih srpskih episkopija, predstavlja vazan istorijsko kulturni spomenik ovog grada.