субота, 17. април 2010.

AERODROM

Aerodrom u Beranama je jedini aerodrom u sjevernom dijelu CG gde se razmjestene 7 opstina PSS je jos uvjek u dobrom stanju duzine 1900 m sirine 45m sa dvije travnate piste sa strane, koje su uglavnom koristene za obuke sa velikim brojem sletanja (manje habanje guma i ublazavanja traverze na sletanju). Pista je idealno ravna bez pregiba i ima izuzetno dobro uradjenu drenazu (sloj dubine 15m naizmenicog sljunka i pijeska) sa odlivima. Sva ostala nfrastruktura nazalost je totalno razrusena.

Medjutim nadajmo se da ce ipak zelja oko obnavljanja aerodroma materijalizovati i da ce na tom aerodromu izuzetno bogate letacke tradicije opet letjeti snazne letjelice...
Preduslov za razvoj je da turizam i dalje cveta. Osim toga zbog lose putne infrastrukture U CG dovoljno je organizovati prelet sa primorja do sjevernog dijela gdje su planinski turisticki centri i na taj nacin povezati sjeverni i juzni dio CG. U porastu je interesovanje za planinskim turizmom i zar nije jednostavnije sjesti u jedan DHC-6 i od Tivta do Berana ili Zabaljaka doletjeti za 15 minuta na rafting, nego se voziti po liticama do Durmitora citavih 5 sati.

Takodje postoji jedan veliki broj iseljenika sa podrucja sjeverne CG koji zive u inostranstvu koji u ljetnjoj sezoni i za praznicnom periodu posjecuje svoj rodni kraj i za njih bi takodje bila velika olaksica. Sto bi rekli na CNN-u "This just came in".
(Nezvanicno naravno)
Postoji plan za ozivljavanje beranskog aerodroma i produzenje piste da bi mogao da primi i malo vece avione. Navodno se pojavilo cak i nekoliko investitora. Jedini probem onda ostaju kuce koje su u medjuvremenu sagradjene u neposrednoj blizini piste.

Mozda ipak ima nade...

Нема коментара:

Постави коментар